Tuesday, December 25, 2012

Noel ve Yılbaşı Nedir

Özellikle yeni yılın arefesinde olduğumuz bugünlerde sizler için yeni yıla ait bazı kavramları tanıtmak istedim.İlk olarak yılbaşı kavramıyla başlayalım:Yılbaşı, bir takvime göre yılın bitişi ve yeni bir yılın başlangıcına verilen isimdir.
Yılbaşı gecesinden sonraki içinde bulunulan yıl -özellikle ilk birkaç hafta- yeni yıl olarak tabir edilir. Bununla birlikte yılbaşı ve yeni yıl kavramları yılbaşı gecesi manasına da gelmektedir.Yılbaşı gecesi ya da yılbaşı akşamı, Gregoryen takvime göre 31 Aralık akşamını 1 Ocak sabahına bağlayan geceye verilen addır. Bir yılın bitip, yeni bir yılın başladığı gecedir. Birçok ülkede insanlar yeni yıla girmenin sevinciyle bu geceyi kutlarlar ve çeşitli eğlenceler düzenlerler. Dünyada en çok kullanılan takvim çeşiti olan Gregoryen takvimi kullanılan ülkelerde 1 Ocak yeni yılın ilk günüdür.

Peki Noel Nedir ?

Bu sorunun cevabını bulmak için hemen wikipedia da ki açıklamaya göz atalım :
Noel sözcüğünün kökeni Latince Natalis (doğum) kelimesidir.Natalis kelimesi Fransızca'ya geçişinde Noël kelimesi olmuş ve Türkçe'ye Fransızca'dan geçmiştir.

Bir diğer iddiaya göre Noel kelimesi, Galya dilinde (Keltçe) yeni anlamına gelen “noio” ile güneş manasına gelen “hel”in birleşmesiyle oluşmuştur ve “yeni güneş” anlamına gelmektedir Noel kelimesi o devrin putperest toplumunda yeni yılın başlangıcında yapılan şenliklere ad olmuştur. Ayrıca Roma İmparatorluğu döneminde halk, mutlu bir olayı karşılamak ve kutlamak için, duygularını “noel, noel” diye bağırarak dile getirirdi.
Kısa wikipedia açıklamasından sonra şunları da eklemek istiyorum:Noel hristiyan aleminde Hz İsa nın doğduğu ve vaftiz edildiği gündür.Hrisitiyanlar her yılın aralık ayının 24 ünde bugünün sembolu olan balkabağı ile ile kutlamalar yaparlar.Balkabağı nı seçmelerinin sebebi de balkabağının bütün uğursuzlukları ve mutsuzlukları bir yıl boyunca uzak tutacağıdır.
Evet yılbaşına ait bazı kavramları sizlere tanıtmak istedim.Eklemek istediğiniz veya eksik olan bilgiler varsa bizlerle paylaşırsanız sevinirim.

No comments:

Post a Comment

Yazar

authorHello, my name is Jack Sparrow. I'm a 50 year old self-employed Pirate from the Caribbean.
Learn More ?